Piero Dorazio

Piero Dorazio (Romë, 29 qershor 1927 - Perugia, 17 maj 2005) ishte një piktor italian. Ai është i njohur për pikturat e tij gjestike, atmosferike të rrjetave të ndërthurura me penelata të lëngshme dhe pulsuese në ngjyra dhe cilësi. I lindur në Romë, Dorazio studioi zyrtarisht në pikturë dhe vizatim klasik, e ndjekur nga arkitekturë; nga fundi i viteve 1940, prania e tij në qarqet artistike dhe letrare solli ndikimin e suprematizmit rus, konstruktivizmit, shkollës së Parisit, biomorfizmit surrealist dhe më së shumti, futurizmit italian - Dorazio u ndikua shumë nga Giacomo Balla. Në fund të viteve 1950, Dorazio krijoi piktura pikturë njëngjyrëshe, sipërfaqja e të cilave përbëhej nga fije të endura ngjyrash dhe u krahasuan me "një rrjetë të dukshme". Ndërsa puna e Dorazio përparonte, ai vazhdoi pikturat e tij lineare, të kryqëzuara duke përdorur dizajne që ndryshonin në densitet dhe kompleksitet, por ishin të shqetësuar vazhdimisht me shkëlqimin.