Nikola Gvozdenović

Nikolla Gvozdenoviq ka lindur në vitin 1934 në Gluho Dol të Crmnicës. Shkollën e mesme të artit (dega e skulpturës) e kreu në Herceg Novi në vitin 1955, kur hyri në departamentin e skulpturës në Akademinë e Arteve të Bukura në Beograd, në klasën e profesorit Sreten Stojanoviq. Në vitin 1957, ai kaloi tre muaj në Paris dhe pas kthimit u transferua në departamentin e pikturës në klasën e Gjorgje Andrejević Kun. Studimet pasuniversitare i kreu në degën e pikturës së mozaikut dhe afreskut te profesori Milo Milunoviq në vitin 1963 dhe u punësua në Shkollën e Lartë Pedagogjike në Prishtinë. Viti shkollor 1966/67. transferohet në Akademinë Pedagogjike në Nikshiq, ku punoi si profesor vizatimi për njëzet vjet. Nga viti 1987 është profesor i asocuar në Fakultetin e Kulturës në Cetinje, e më pas profesor ordinar në Fakultetin e Arteve të Bukura në Cetinje, që nga themelimi i tij në vitin 1988. deri në pension. Ai ishte në udhëtime studimore në Francë, Itali, Gjermani, Çekosllovaki, Poloni, Zvicër, Britani të Madhe, Turqi, Greqi, SHBA. Ai ishte anëtar i Shoqatës së Artistëve të Bukur të Malit të Zi që nga viti 1966. Ai ekspozoi në mënyrë të pavarur brenda dhe jashtë vendit si dhe në mbi 130 ekspozita kolektive.