Nexhat Krasniqi - Nekra

Nekra është pseudonimi i karikaturistit pejan me famë botërore Nexhat Krasniqi, i cili është krijuesi i figurës që simbolizon kosovarin.


Kosovari është një burrë figurinë e vizatuar me flokët e valëzuar, që komenton, imiton, ngjesh, ngacmon, reagon, tallet, që zakonisht është ironik, që qan dhe qesh me të gjithë ne dhe me të gjithë ne. Nekra ka diplomuar në Departamentin e Grafikës në Akademinë e Arteve të Kosovës, i specializuar në dizajn grafik dhe film të animuar.


Gjatë karrierës së tij prej tre dekadash, Nekra ka marrë çmime dhe nderime të shumta, duke përfshirë Nderim në Bienalen Botërore të Karikaturave, Tolentino, Itali (1979), Çmimin e Parë në Saloni i Karikaturës ‟82, Prishtinë, Kosovë (1982), Çmimin e Madh. në Festivalin Botëror të Karikaturave, Marostica, Itali (1982), Çmimi i Parë në Konkursin Ndërkombëtar të Karikaturave, Sarajevë, Bosna-Hercegovinë (1983), Çmimi i shkëlqyer në Konkursin Ndërkombëtar të Karikaturave „Yoimuri Shimbun‟, Tokio, Japoni (1983), Çmimi i madh „Sant Andrea‟ në Bienalen Botërore të Karikaturave, Vercelli, Itali (1984), Çmimi i Dytë në Konkursin Ndërkombëtar të Karikaturave, Amstellven, Hollandë (1984), Çmimi “Necati Abaci‟ në Konkursin Ndërkombëtar të Karikaturave “Don Kichotte‟, Shtutgart, Gjermani (2008), etj.


Nekra is the pseudonym of the world-famous cartoonist from Peja Nexhat Krasniqi, who is the creator of the figure that symbolizes the Kosovar.

The Kosovar' is a drawn figurine man with his hair waving down, who comments, imitates, pinches, teases, reacts, mocks, who usually is ironic, who cries and laughs at all of us and with all of us. Nekra graduated from the Graphic Department of the Academy of Arts of Kosova specializing in graphic design and animation film.

During his three-decade-long career, Nekra has received numerous awards and honors, including Honorable Mention at World Cartoon Biennial, Tolentino, Italy (1979), First Prize at Saloni i Karikatures ‟82, Prishtina, Kosova (1982), Grand Prize at World Cartoon Festival, Marostica, Italy (1982), First Prize at International Cartoon Contest, Sarajevo, Bosna-Herzegovina (1983), Excellent Prize at International Cartoon Contest „Yoimuri Shimbun‟, Tokyo, Japan (1983), Grand Prize „Sant Andrea‟ at World Cartoon Biennial, Vercelli, Italy (1984), Second Prize at International Cartoon Contest, Amstellven, Holland (1984), Prize „Necati Abaci‟ at International Cartoon Contest „Don Quichotte‟, Stuttgart, Germany (2008), etc.