MUSLIM MULLIQI

Ekspozita e Mmimeve Muslim Mulliqi do të mbledhë artistë kosovarë dhe ndërkombëtarë dhe do të përfshijë si veprat ekzistuese ashtu edhe projektet e bëra posaçërisht për ekspozitën. Duke parathënë në shikim të parë lidhjen tradicionale midis artit dhe bukurisë, ekspozita ka për qëllim tërheqjen e një publiku të gjerë i cili do të zbulojë përmbajtje konceptuale, sociale dhe politike pas një sipërfaqe vizualisht bindëse.

E themeluar në vitin 1979, Galeria Kombëtare e Kosovës është rritur për t'u bërë një nga institucionet më aktive kulturore publike të periudhës së pasluftës në Kosovë. Duke qenë institucioni i vetëm publik për prezantimin e arteve pamore në Kosovë, ky institucion merret me promovimin e artit bashkëkohor në përgjithësi (arti konceptual, performanca, instalimi, video, si dhe piktura dhe skulptura). Përveç programit të tij kryesor të ekspozitave, NGK zhvillon programin e Kërkimit dhe Publikimit, një program arsimor shumë i pasur që u përmirësua kohët e fundit, si dhe Programi i leksioneve dhe debateve. NGK zotëron një koleksion të gjallë prej 1000 veprash që përfshijnë krijimet e artistëve kosovarë dhe jugosllavë, si dhe ndërkombëtarë, në periudhën që nga vitet '60 të shekullit të kaluar e deri më tani. Ky institucion punon për mesazhe paqeje, tolerance dhe bashkëpunimi ndëretnik dhe është përpjekur shumë për të krijuar ura bashkëpunimi midis institucioneve kulturore dhe artistëve brenda rajonit dhe më gjerë. Që nga lufta në Kosovë, NGK ka organizuar ekspozita të shumta kolektive dhe individuale, lokale dhe ndërkombëtare, dhe është vizituar nga qindra mijëra dashamirës të artit. Kjo ekspozitë dhe çmim u iniciua në vitin 2003 nga Ministria e Kulturës e Kosovës dhe u emërua pas një prej pionierëve më të vlerësuar të artit bashkëkohor dhe një prej themeluesve të Fakultetit të Artit. Krijuar me një qëllim të qartë: për të promovuar artin pamor në Kosovë, sot Muslim Mulliqi është ekspozita më domethënëse për artet pamore bashkëkohore në Kosovë. Ajo gjithashtu ka fituar besueshmëri midis rajonit dhe më gjerë për shkak të punës së shkëlqyeshme të kuratorëve dhe artistëve të famshëm të ftuar për të ekspozuar. Kuratorët që kanë një prestigj të konsiderueshëm në botën e artit, dhe që janë në një farë mase të njohur me skenën tonë lokale, janë të ftuar të krijojnë një koncept për ekspozitën dhe të zgjedhin pjesëmarrës vendas dhe ndërkombëtar. Një juri profesionale, ndërkombëtare zgjedh gjithashtu një fitues që merr një çmim për veprën më të mirë të artit të paraqitur.